dijous, 27 de setembre de 2012

Educació emocional

Amb aquest article inicio una nova secció en la que aniré explicant la meva experiència, compartida amb els companys de l'Institut  Escola Sant Jordi, de les sessions d'educació emocional per alumnes de 1r ESO.
Primer vull justificar la necessitat d'introduir aquesta activitat en el currículum de l'ESO. De fet es tracta d'educar en la mida de les nostres possibilitats, com a professors de secundària, no només les aptituds intel·lectuals sinó també les emocionals, ja que l'èxit en qualsevol àmbit depèn de la capacitat de la persona per harmonitzar les emocions i la ment.
Depenen de la persona ens podem trobar diferents tipus de dificultats en aquesta gestió de ment-emoció, a vegades hi han persones que es senten desbordades per l'emoció i no saben posar un control racional de l'emoció, els desborda la ràbia, o la tristesa, o qualsevol altra emoció. És cert que aquesta emoció s'ha de reconèixer i deixar fluir, però sense perdre el control i respondre de forma exagerada a l'estimul, per exemple els alumnes que de seguida tenen una resposta agressiva als estímuls exteriors . També hi ha persones que exerceixen un control mental molt fort i tenen dificultats fins i tot per adonar-se de les emocions, això pot provocar una excisió interna que pot generar malestar, estres, etc.

Bé, per tot això comencem a fer una hora a la setmana dedicada a diferents treballs i dinàmiques on es treballin els següents aspectes:
  1. L'autoconeixement. Reconèixer les emocions pròpies i la forma de respondre que tenim.
  2. Gestionar les pròpies emocions. Un cop comencem a estar atents a les emocions també cal aprendre a gestionar-les.
  3. Empatia. Aprendre a reconèixer les emocions dels altres.
  4.  Gestionar les relacions amb els altres.
Som conscients que la nostra tasca està molt limitada pel temps i les possibilitats, però confien que sigui una aportació positiva a una educació més integral.

En els propers articles explicaré les dinàmiques que anem realitzant en cada sessió i l'experiència viscuda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada