diumenge, 14 d’octubre de 2012

Educació emocional - Reconeixent les emocions.

La primera activitat d'educació emocional té com objectiu començar a reconèixer les diferents emocions.
Primer preguntem als alumnes quines emocions coneixen i fem una llista a la pissarra de totes les que vagin sortint i les anem comentant.
Després expliquem els tres centres de la persona: mental, emocional i instintiu.
Després parlem de les 4 emocions bàsiques: La ràbia, la por, l'alegria i la tristesa. Aquestes són les 4 emocions més importants i la majoria de les emocions que podem sentir són diferents gradacions d'aquestes. Per exemple la ira és ràbia amb violència, i l'eufòria és una alegria desbordant.
Posteriorment donem 4 Post-it de diferents colors (un color diferent per a cada emoció) a cada alumne, i en cadascun d'ells escriuen una situació en la que han sentit una de les emocions bàsiques (no han de posar el nom, és anònim). I quan acaben han d'enganxar els Post-it en la pissarra, que s'haurà dividit en 4 quadrants, un per a cada emoció. 
Quan ja tenim la pissarra plena amb tots els Post-it es poden llegir en veu alta per compartir el que ha escrit tothom.
Al final és el moment perquè els alumnes puguin comentar en veu alta  les impressions que han tingut. El professor pot incitar el diàleg fent preguntes:
  • Quines situacions s'han repetit per a la mateixa emoció?
  • Hem vist molta diferència entre les diverses situacions que produeixen alegria (o qualsevol altra emoció) als diferents alumnes?
  • Penseu que hi han emocions positives i emocions negatives, o totes són necessàries?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada