dimarts, 15 d’octubre de 2013

LA FIDELITAT DEL COR

Quan em proposo objectius i fites a la meva vida, sovint ho faig des del cap. Penso allò que m'agradaria fer o assolir o conquerir.... El cap marca l'itinerari a seguir i espera que el cos i l'ànima l'acompanyin, el segueixin. Però el cor no entén gaire de raonaments, avantatges o inconvenients, el cor s'alimenta d'emocions, sentiments i fidelitats, i des de l'ombra, des de la profunditat del meu ésser interior dirigeix i governa la meva Vida.

Quan miro al pare o a la mare puc descobrir aspectes de la seva personalitat que em produeixen rebuig, puc percebre: prepotència, agressivitat, submissió, covardia, enveja, crueltat, conformisme, apatia,.... Puc sentir una veu interior que em diu: "això no m'agrada de vosaltres, jo seré diferent". Des del cap, des del judici, puc sentir-me millor que els pares, però el cor no sap de judicis, només de fidelitats, i em puc trobar en situacions de la meva vida quotidiana reproduint patrons de comportament, maneres de fer, que em recorden a allò viscut al costat dels meus progenitors. I em sorprenc i m'enfado amb mi mateix, i em dic: "allò que tant rebutjava en la mare o en el pare, jo també ho faig, com pot ser?"

El cor sovint segueix els patrons, els models familiars de manera cega, con si digués: "jo sóc un de vosaltres i faig com vosaltres". El sentiment de pertinença es posa per davant, pertànyer al grup (el primer grup és la família d'origen) garantitza la meva supervivència, i el preu que pago és la fidelitat als patrons i creences familiars.

El canvi, la transformació personal, passa pel reconeixement, per l'agraïment, per la inclinació davant del meu sistema familiar, aquell que m'ha donat la Vida i ha vetllat per la meva supervivència durant un temps. Des de l'agraïment, des del no judici, puc agafar amb gust allò de bo que he rebut i girar-me, orientar-me cap a la meva vida d'adult, recolzant-me en els meus anteriors, demanant-los una bona mirada i la seva aprovació per poder continuar creixent fora de casa, nodrint-me d'altres fonts, enriquint-me jo com a persona i aportant nova riquesa al meu sistema familiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada