dimarts, 18 de febrer de 2014

EL CARÀCTER: EL PREU QUE PAGO PER VIURE EN SOCIETAT

L'infant, quan neix, arriba al món amb totes les seves potencialitats disponibles per poder-se quedar a la Vida i tenir èxit. La seva capacitat d'autorregulació, d'escolta a les pròpies necessitats, li permet posar-se en contacte amb el medi per poder-les satisfer i obtenir benestar.

Els éssers humans som éssers socials per naturalesa, la nostra supervivència depèn del grup, la pertinença al grup és el més important. El grup (la família, l'escola, la societat...) em brinda protecció, seguretat, estimació.... i a canvi, què em demana???

El grup em demana que m'ajusti a allò que s'espera de mi, què compleixi les expectatives que es dipositen sobre mi, que sigui fidel, que accepti les seves lleis, les seves normes.... Així doncs, l'infant, des de ben petit, aprèn a ajustar-se a les demandes de l'entorn, a allò que la família espera d'ell...,  i de tot el ventall de potencialitats que duia al néixer, renuncia a aquelles que li dificulten l'encaix al sistema grupal, i explora, exercita i perfecciona aquelles que li permeten tenir un lloc, el seu lloc, al grup. És així com l'infant va quallant el seu caràcter, la seva manera de mantenir-se al Món, a la Vida....

Res és de franc, tot té un preu, dono alguna cosa i en rebo una altra a canvi, i d'aquesta manera em puc quedar a la Vida, d'aquesta forma la meva vida té èxit i es manté.

L'estructura de caràcter és com una bastida, com un esquelet que em sosté i em limita al mateix temps, que aposta per comportaments que em són familiars i coneguts, que em donen seguretat , i que em protegeix i allunya de comportaments desconeguts i "perillosos".... El caràcter és com una assegurança de Vida, no necessàriament d'una bona Vida.... però sí d'una supervivència de l'individu i del grup.... 

I la Vida de l'espècie segueix tenint èxit, si més no no ens hem extingit. Les nostres petites vides humanes estan a disposició d'una Vida més gran, més poderosa, que segueix tenint èxit....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada